تفاوت بتن کن با چکش تخریب
تفاوت بتن کن با چکش تخریب از سؤالهایی است که کاربران ابزارهای برقی در ذهن خود دارند. هرچند دریل بتن کن و چکش تخریب در دسته ابزار برقی محک، هر دو به منظور تخریب و سوراخکاری سطوح سخت استفاده میشوند، اما هر کدام ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. در این مقاله سعی داریم تا به شرح تفاوت بتن کن با چکش تخریب بپردازیم.
بررسی بتن کن و انواع آن
بتن کن چیست؟
بتن کن یکی از انواع دهها دریل به شمار میآید. این دریلها به واسطه مکانیزم چکشی و موتور قدرتمندی که دارند، از آنها جهت سوراخکاری در مصالح سخت مانند بتن، آجر، سنگ، دیوار و سرامیک استفاده میشود. این دریل دارای مته گیر و قلم گیر پیشرفته است و میتواند تا حدی برای تخریب نیز استفاده شود.
انواع دریل بتن کن
دریلهای بتن کن در دو نوع چهار شیار (SDS Plus) و پنج شیار (SDS Max) به بازار عرضه میشوند و تنوع انتخاب را برای کاربران با نیازهای مختلف فراهم میکند. هر کدام از این مدلها ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- دریل بتن کن چهارشیار (SDS Plus)
قیمت مناسبتر
قدرت و وزن کمتر
تنوع مته و قلم بیشتر
سیستم ضد لرزش (AVS)
سیستم ابزارگیر SDS Plus
مناسب برای مصارف خانگی و کارگاهی
سیستم ابزارگیر شش گوش SDS HEX
مناسب برای سوراخکاری و تخریب سبک در مصالحی مانند بتن، آجر و سنگ
- دریل بتن کن پنج شیار (SDS Max)
قدرت بالا
وزن بیشتر
قیمت گرانتر
تنوع مته و قلم کمتر
سیستم ضد لرزش (AVS)
مناسب برای مصارف صنعتی و پیمانکاری
سیستم ابزارگیر شش گوش SDS HEX
مکمل سیستم اتصال چهارشیار SDS Plus
مناسب برای سختترین و سنگینترین عملیات سوراخکاری و کندهکاری مانند بتن آرمه، سنگ
نکات ایمنی کار با دریل بتن کن
به طور منظم دستگاه را سرویس کنید.
بعد از هر بار استفاده از دستگاه، حتماً آن را تمیز کنید.
از بتن کن با وزن مناسب و با توجه به نیاز کار خود استفاده کنید.
از به کار بردن بتن کن در محیطهای خیس و مرطوب خودداری کنید.
در حین کار از فشار بیش از حد به دستگاه خودداری کنید.
حین استفاده از بتن کن، جهت تسلط بیشتر، پاها را به اندازه عرض شانهتان باز کنید.
قبل از شروع کار حتماً کابل و دو شاخه دستگاه را چک کنید تا از صحت و سلامت برخوردار باشد.
منبع تغذیه برق را مجهز به محافظ برق کنید تا در صورت قطعی برق، به دستگاه آسیبی وارد نشود.
در حین کار با بتن کن از عینک، دستکش، لباس کار، ماسک ایمنی و غیره برای جلوگیری از آسیب استفاده کنید.
معمولاً کابل این دریل بلند بوده به همین دلیل در حین کار با آن توجه داشته باشید تا کابل به دست و پای شما گیر نکند.
دریل بتن کن نسبت به دریلهای دیگر از ابعاد بزرگتری برخوردار است و باید برای کار با آن هر دو دسته این دستگاه را نگه داشت.
بررسی چکش تخریب و انواع آن
چکش تخریب چیست؟
چکش تخریب از جمله ابزارهای برقی شرکت محک است که در صنعت ساخت و ساز کاربرد فراوانی دارد. این ابزار برای تخریب دیوارها، بلوکها، کفها و آسفالت طراحی شده و با استفاده از مکانیزم چکشی، ضربات قدرتمندی را به سطح مورد نظر وارد میکند که منجر به تخریب و خرد شدن آن میشود.
چکش تخریب به انواع مختلفی تقسیم میشود که این دستهبندی بر اساس وزن آن است؛ هرچه وزن دستگاه بیشتر باشد، قدرت آن نیز افزایش مییابد و میتوان از آن برای کارهای طولانیتر و سنگینتر بهره برد. همچنین، قلمگیر چکش تخریب میتواند مانند دریل بتن کن، دارای ۴ شیار یا ۵ شیار باشد.
با این حال، در وزنهای بالاتر و در پیکورها، معمولاً از نوع قلمگیر استاندارد ۶ گوش (SDS HEX) استفاده میشود. قلمهای مصرفی برای این ابزارها نه تنها در قطر و طول متفاوت هستند، بلکه میتوانند به صورت نوک تیز یا نوک پهن نیز طراحی شوند. قلم نوک تیز بر روی تخریب متمرکز است، در حالی که قلم نوک پهن برای لایهبرداری و تخریب منظمتر و کنترلشدهتر مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع چکش تخریب
در بازار، چکشهای تخریب در وزنهای مختلف از 3 تا 30 کیلوگرم موجود هستند. مدلهای تا 17 کیلوگرم به عنوان چکش تخریب شناخته میشوند، در حالی که مدلهای بالای 17 کیلوگرم معمولاً با عنوان «پیکور» معرفی میشوند. در ادامه به انواع این ابزار پرداخته میشود:
- برقی
این نوع چکش تخریبها از برق شهری تغذیه میکنند و قدرتمندتر از انواع شارژی هستند. این نوع چکشهای تخریب امروزه کاربرد بیشتری پیدا کردهاند.
- شارژی
این نوع چکش تخریبها با استفاده از باتری تغذیه میشوند و برای مکانهایی که به برق دسترسی ندارند، گزینه مناسبی هستند.
- بنزینی
چکش تخریبهایی نیز وجود دارند که از موتور بنزینی برای تولید قدرت استفاده میکنند و این ابزارها برای مکانهایی که نه به برق و نه به باتری دسترسی وجود دارد، مناسب هستند. در برخی از مدلها، قبل از راهاندازی موتور، باید بنزین و روغن را با یکدیگر ترکیب کرد.
- هیدرولیکی
این نوع چکشهای تخریب از نیروی هیدرولیک برای تولید قدرت بهره میبرند و برای تخریب سطوح بسیار سخت و ضخیم مناسب هستند. از نظر اندازه نسبت به سایر مدلها بزرگتر بوده و به همین منظور در حفاریها و تخریبهای بزرگ و وسیع مورد استفاده قرار میگیرند.
نکات ایمنی کار با چکش تخریب
باید به صورت یکنواخت فشار وارد گردد تا عملیات تخریب به صورت تمیز انجام شود.
قبل از استفاده از چکش تخریب کابل برق آن را چک کنید و از سالم بودن آن مطمئن شوید.
کار با چکش تخریب دشوارتر است و باید از گیر کردن قلم تخریب در بتن و آسفالت جلوگیری شود.
به دلیل وزن بالای این ابزار، کاربر باید از توانایی بدنی کافی برخوردار باشد تا بتواند بهخوبی با آن کار کند.
در هنگام استفاده از دریل تخریب، باید از دستکش ایمنی، ماسک، لباس کار، عینک ایمنی و غیره استفاده کنید.
تفاوت بتن کن با چکش تخریب
بتن کنها و چکشهای تخریب هر دو از ابزارهای قدرتمند برای تخریب و کندهکاری محسوب میشوند و در پروژههای عمرانی نقش مهمی ایفا میکنند. با این حال، این دو ابزار تفاوتهایی دارند که بر کارایی و سرعت انجام کار تأثیرگذار است. در ادامه مهمترین تفاوت بتن کن با چکش تخریب اشاره شده است:
- وزن و ابعاد
چکش تخریب: چکش تخریبها به دلیل قدرت و کاربری سنگین نسبت به بتن کنها در اندازه و وزن بزرگتری تولید میشوند.
بتن کن: معمولاً بتن کنها دارای وزن کمتر و ابعاد کوچکتری هستند. این ویژگی حملونقل آن را آسان میکند و امکان استفاده از ابزار را در فضاهای محدود فراهم میسازد.
- قدرت تخریب
چکش تخریب: چکش تخریب ابزاری قدرتمند و تخصصی است که برای انجام کارهای سنگین تخریب طراحی شده و از نظر ظاهری به بتن کن شباهت دارد. این دستگاهها فاقد حرکت چرخشی هستند و تنها با عملکرد چکشی یا کوبشی عمل میکنند. ضربهای که چکش داخلی این ابزار تولید میکند، نسبت به ضربهای که یک بتن کن با همان وزن ایجاد میکند، بسیار قویتر است. به همین دلیل، چکشهای تخریب برای کار روی مصالح سختی مانند بتن، آسفالت و سنگهای بزرگ و همچنین برای تخریب سطوح و دیوارها استفاده میشوند. انرژی ضربهای این چکشها بسته به مدل، بین ۱۵ تا ۶۰ ژول یا حتی بیشتر متغیر است.
بتن کن: قدرت بتن کنها برای سوراخکاری و تخریب سبک در مصالحی مانند بتن، آجر و سنگ مناسب است. انرژی ضربهای بتن کن معمولاً بین 2 تا نهایتاً 30 ژول میباشد.
- قابلیت سوراخکاری
چکش تخریب: چکش تخریب قابلیت سوراخکاری ندارد و صرفاً برای امور تخریب، حفاری سطوح سخت مانند آسفالت و سنگ استفاده میشود.
بتن کن: از بتن کن برای سوراخکاری و کندهکاری مصالح مانند بتن، دیوار و به منظور نصب کردن و انجام کارهای تأسیساتی مثل نصب پنجره استفاده میشود. قطر سوراخکاری با مته در بتن کن معمولاً در حدود 16 تا 32 میلیمتر است.
- قیمت
چکش تخریب: به دلیل قدرت و کارایی بیشتر، قیمت چکش تخریبها از بتن کنها بیشتر است.
بتن کن: بتن کنها به دلیل ساختار سادهتر، قیمت مناسبی نسبت به چکش تخریب دارند.
- تجهیزات
چکش تخریب: در حین کار کنترل چکش تخریب بسیار سختتر از دریل است و به طور معمول به تجهیزاتی مانند سیستم ضد لرزش، قلمهای مختلف در اندازهها و شیارهای متفاوت، دسته جانبی و طراحی ارگونومیک مجهز هستند.
بتن کن: بتن کنها به طور معمول تجهیزات کمتری نسبت به چکش تخریبها دارند.
- چرخش
چکش تخریب: چکش تخریب، هیچ نوع چرخشی را پشتیبانی نمیکند و صرفاً به عنوان چکش، ضرباتی قدرتمند جهت خرد کردن، بر سطح وارد میکند.
بتن کن: بتن کن ابزاری چندمنظوره بوده و قادر است عمل چرخش مته را نیز پشتیبانی کند. این ویژگی آن را به ابزاری بسیار قدرتمندتر از یک دریل سنتی و معمولی تبدیل کرده است. با وجود این ویژگی، میتوان از این ابزار برای فرو بردن پیچ درون سوراخ استفاده کرد. حتی اپراتور میتواند با استفاده از این ابزار، قدرت لازم برای سوراخ کردن بتن را نیز داشته باشد.
- غیر فعالسازی چکش
چکش تخریب: در چکشهای تخریب امکان غیر فعالسازی چکش وجود ندارد.
بتن کن: با غیر فعال کردن چکش در بتن کن، میتوان عملکرد آن را از تخریب به حفاری تغییر داد. این گزینه بیشتر در مواقعی که نیاز به دریل کاری چوب داریم، کاربرد دارد.
- نیروی محرکه
چکش تخریب: چکشهای تخریب کاملاً با نیرو برق کار میکنند.
بتن کن: بتن کنها با نیرو الکتریکی و تا حدودی نیرو مکانیکی کار میکنند.
جمعبندی
در این مقاله تفاوت بتن کن با چکش تخریب را مطالعه کردید. در نهایت، تصمیم نهایی شما برای استفاده از بتن کن و یا چکش تخریب که هر کدام از ویژگیها و کاربردهای متفاوتی برخوردار هستند، به نوع کار و نیاز شما بستگی دارد.
اگر هدف شما تخریب سطوح سخت است، چکش تخریب گزینه مناسبتری به شمار میآید؛ اما در صورتی که به دنبال ابزاری برای سوراخکاری و تخریب ملایمتری هستید، بتن کن انتخاب بهتری خواهد بود.
در صورتی که قصد خرید این ابزارها را دارید، میتوانید جهت خرید بتن کن و چکش تخریب به سایت محک مراجعه نمایید و با بهترین قیمت انواع چکش تخریب و بتن کن مورد نیاز خود را خریداری کنید.